Mensen met chronische ontstekingen eerder doodziek van Coronavirus

Bijgewerkt: 27 okt 2020

CORONAVIRUS TAST DE ´RELAXKNOP´VAN HET IMMUUNSYSTEEM AAN.

Artikel: Frontiers in Immunology, getiteld Severe COVID-19: NLRP3 InflammasomeDysregulated,link //www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01580/full


De één merkt niet veel van een besmetting met het coronavirus, de ander wordt er doodziek van.

Tot op heden begrepen virologen en andere deskundigen niet waarom dit zo verschillend kan zijn. Maar nu heeft een team van immunologen ontdekt welk mechanisme bijdraagt aan de ernst van de symptomen die op kunnen treden. “Het komt erop neer dat je niet alleen naar het virus moet kijken, maar ook naar hoe het immuunsysteem erop reageert,” zegt Anje te Velde, immunoloog bij het AMC. “Het immuunsysteem bestaat uit allemaal cellen en organen in je lichaam die samenwerken, net zoals een voetbalteam. Je hebt aanvallers, verdedigers en middenvelders. De middenvelder bepaalt hoe het team verdedigt en aanvalt, maar ook wanneer er rust in het spel moet komen. Met het corona virus als tegenstander wordt bij sommige mensen de ‘middenvelder van het immuunsysteem’ volledig onderuitgehaald, wat de boel ontregelt zodat er geen rust meer in het spel kan komen. De ‘relax knop’ van het immuunsysteem wordt als het ware onklaar gemaakt en je wordt steeds zieker.”

In een artikel dat verscheen in Frontiers in Immunology, beschrijft Anje hoe het virus bij sommige mensen zo’n sterke reactie van het immuunsysteem oproept, dat ze eraan overlijden of ternauwernood beter worden, met alle gevolgen van dien. Veelal zijn dit mensen waarbij het immuunsysteem al chronisch licht actief is.


“Die ‘relax knop’ werkt dan al niet zo goed meer,” verklaart Anje. “Ergens in je lichaam is de hele tijd een lichte ontsteking of inflammatie, zoals dat heet. Hoe dat precies ontstaat, weten we niet, maar we hebben aanwijzingen dat leefstijl er een rol in speelt. Het gevolg is dat de middenvelder van het immuunsysteem overbelast raakt en zijn werk minder goed doet. Als je dan besmet wordt met het corona virus, heb je een probleem.”

Met deze nieuwe kennis zou je mensen wiens immuunsysteem chronisch licht actief is, extra kunnen beschermen. “Het goede nieuws is ook dat er een aantal medicijnen zijn die hierop in werken,” zegt Anje. “Bijvoorbeeld de recente ontdekking dat het medicijn Dexamethasone een positief effect heeft op het sterftecijfer van mensen die met ernstige Covid-19. En zo zijn er meer medicijnen die mogelijk kunnen helpen om ervoor te zorgen dat er weer rust in het spel komt, zodat de ziekte veel minder ernstig verloopt.”

Anje te Velde is lid van een netwerk van artsen en immunologen verspreid over heel Nederland, dat sinds 2014 onder de naam Stichting Immunowell in kaart brengt hoe het immuunsysteem ons lichaam gezond houdt.


“Het is de kunst om te begrijpen wat ervoor zorgt dat je immuunsysteem goed werkt,” zegt Tjitske Bezema, voorzitter van Immunowell. “Als je dat weet, kun je een hoop leed voorkomen.”
Belangrijk voor patiënten met een verminderde immuunfitness:

Bemer stimuleert een beperkte vasomotie (pompbeweging van de bloedvaten) en bewerkstelligt daarmee een verbetering van de microcirculatie. Dat heeft een positief effect op mensen wiens immuunsysteem chronisch actief is, en is in deze tijd actueler dan ooit.


De fysische vasculaire therapie BEMER kan de beperkte doorbloeding van de kleinste bloedvaten stimuleren waardoor de lichaamseigen genezings- en herstelprocessen op positieve wijze ondersteund worden. Het natuurlijke reactievermogen van het immuunsysteem wordt gestimuleerd door de krachtigere lichaamseigen controlemechanismen. Het zelfgenezend vermogen wordt daarbij geactiveerd hetgeen weer een positief effect heeft op tal van chronische ontstekingsziekten.


ZIEKTEN DOOR ONTSTEKINGEN:De fysische vasculaire therapie is heel eenvoudig en kan door iedereen worden toegepast. Steeds meer therapeuten en artsen passen de fysische vasculaire therapie BEMER toe in hun praktijk. Het grootste voordeel biedt de therapie echter op de lange termijn bij thuisgebruik. Het is een van de meest effectieve behandelmogelijkheden ter ondersteuning van de beperkte microcirculatie.

Vraag de onafhankelijke patiëntenbrochure aan over het belang van microcirculatie en vasculaire therapie.

INFORMATIE SPREEKUREN

DEMO & ADVIES CENTER l CORPUS VITALE

Paramedisch Centrum Je lijf en je leven 

Herenstraat 19, 2681 BC Monster

info@corpusvitale.nl

06 53 67 71 76 

KVK Nummer:68407262

 

KOM KENNISMAKEN

Ook enthousiast geworden? CORPUS VITALE nodigt u uit voor een nadere kennismaking en natuurlijk voor een gratis basisbehandeling om zo de therapie een keer aan den lijve te ervaren.

Of u nu therapeut of gewoon geïnteresseerd bent in gezondheid. U bent welkom in ons

DEMO & ADVIESCENTER. We verheugen ons op uw komst.